KK2018. február 23-án 10:00 és 21:00 óra  között ismét látogathatók a Magyar Tudományos Akadémia székházának nyilvános terei. Egy újabb kamarakiállítással – kis magyar boudoir – is készülünk az alkalomra. Kisfaludy Károly (1788–1830) életéről kevés egykorú forrás maradt fenn, így életútjának korai állomásai kevéssé ismertek, míg utolsó tíz éve – hazai irodalmi sikereinek időszaka – jobban dokumentált.

Első biográfiái nagyrészt barátai (gyakran egymásnak ellentmondó) utólagos visszaemlékezéseiből álltak össze, amelyek kanonizálódtak, anekdotákkal töltve fel az életrajzi lakúnákat. Ezek az írások életét és karakterét a művésszé válás 19. századi, bohém és romantikus típusának (kissé későbbi) szetereotípiái szerint beszélték el, figyelmen kívül hagyva társadalmi nemével és pozíciójával, foglalkozásával járó korabeli (viselkedési) minták meghatározó jellegét, vagy kora, a korai kapitalizmus entrepreneurjeinek tipikus (anyagi) problémáit és az azokra adott, ugyancsak tipikus reakciókat. 

De festészetére – metszeteket másoló képeire – is hasonlóan, egy (megint csak kissé későbbi) normatív esztétika felől pillantottak, nem pedig a korszak rendkívül sokrétű képzőművészeti igényei és gyakorlata felől. Egy igencsak risqué kompozíciója révén azonban ezeket térképezzük fel: a François Boucher (1703–1770) nevével fémjelzett rokokó erotikum módusulásait. 

Tárlatvezetések:

16:00 Kisfaludy-gyorstalpaló
17:00 A díszteremtől a hetiülések terméig 
18:00 A Kisfaludy Társaság arcképcsarnoka (max. 20 fő)* 
19:00 "Homlokzat-túra" (esti kivilágítással)**

* Regisztráció a email címen, az első 20 fő jelentkezését tudjuk elfogadni. 
** Szabadtéri program. Kérjük, meleg öltözetről gondoskodjanak! Gyülekezés az aulában.