2023. március 1-jén mutatták be Tommaso di Carpegna Falconieri A férfi, aki Franciaország királyának hitte magát című kötetét az Olasz Kultúrintézetben.

img 20230301 1806292Fotó: Szőts-Rajkó Kinga/BTK

A könyvet Csukovits Enikő, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója mellett Galamb György, a Szegedi Tudományegyetem oktatója ismertette, aki bemutatta a szerző további köteteit, munkájának helytörténeti jelentőségét, és elemezte a medievalizmus kérdését is, amelyről Tommaso di Carpegna Falconieri egy nappal korábban Szegeden tartott előadást. A medievalizmus kutatása a középkor újkori és jelenkori tovább élését, társadalmi, politikai és kulturális instrumentalizálását, reneszánszát vizsgálja. A rendezvényen Vígh Éva, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténésze, a kötet fordítója munkájának kulisszatitkaiba avatta be a közönséget, és kiemelte, a történeti művek fordítása esetében a fordítónak nemcsak mindkét nyelvet kell tökéletesen ismernie, hanem az adott korszak kulturális és társadalmi viszonyait is. A rendezvény moderátora Molnár Antal, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója volt. A könyvbemutatón a szerző, Tommaso di Carpegna Falconieri is részt vett, aki diavetítéssel egybekötve mesélt a kutatással kapcsolatos utazásairól, tapasztalatairól és könyvének hőséről, egy 14. században élt sienai kereskedőről, Giannino di Guccióról, aki Franciaország királyának hitte magát, és aki Európát bejárva keresztény fejedelmek udvarai és börtönei közt kóborolva bizonygatta igazát Itáliától Magyarországon át Franciaországig.

konyvbemutato 0301Fotó: Anna Zileri, Contessa dal Verme degli Obbizi  

A közönséget az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Gabriele La Posta után Molnár Antal köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy a BTK Történettudományi Intézete által kiadott kötet egy olyan új sorozat nyitánya, amely szeretne felújítani egy kivesző tradíciót. Egyre kevesebb kiadó vállalja fel ugyanis a nemzetközi történetírás tematikailag-módszertanilag érdekes darabjainak kiadását magyar nyelven, mivel ez a tevékenység immár ritkán nyereséges. Az intézet ezt a hiányt igyekszik pótolni a Magyar Történelmi Emlékek – Európai Horizontok sorozattal. Molnár Antal kitért Tommaso di Carpegna Falconieri kutatási területére is. Az 1992-ben a La Sapienza Egyetemen végzett kutató elsősorban Közép-Itália középkori történelmével foglalkozik, amely rendkívül eseménydús és a magyar történészek számára döbbenetesen forrásgazdag. Ennek köszönhetően számunkra alig elképzelhető részletességgel mutatja be egy középkori imposztor életét.

A teljes beszámoló itt olvasható a BTk Történettudományi Intézet oldalán.