Balogh Balázs főigazgató, a BTK Néprajztudományi Intézet igazgatója, Fülemile Ágnes, a BTK NTI Történeti Néprajzi Osztályának vezetője, valamint Koloh Gábor, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa is előadást tartott a Göteborgi Egyetemen, Svédországban 2023. április 12. és 15. között megtartott 14. Európai Társadalomtudománytörténeti Konferencián (14th European Social Science History Conference, ESSHC).

gothenburgA konferenciaelőadások helyszíne: a School of Business, Economics and Law at the University of Gothenburg épülete. Fotó: Fülemile Ágnes

A nagyszabású konferenciasorozat – a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztott – tizennegyedik konferenciáját öt év szünet után rendezték meg. Az előadók száma meghaladta az ezerkétszáz főt, akik hatvanegy országból érkeztek. A párhuzamosan futó húsz-huszonhárom panel a társadalomtörténet legkülönbözőbb vetületeivel foglalkozó témakörökből való előadásokból állt.

Balogh Balázs főigazgató, a BTK Néprajztudományi Intézetének igazgatója és Fülemile Ágnes, a BTK Néprajztudományi Intézet Történeti Néprajzi Osztályának vezetője Folk Fans and Rock Fans. Youth, Cultural Alternatives, Resilience, and Grassroots Resistance in Socialist Hungary című előadása a városkutatási előadássorozaton belüli Exploring Everyday Life and Experiences of Urban Space in the Nineteenth and Twentieth Centuries panelban hangzott el. 

pal judittalBalogh Balázs főigazgató (BTK) és Pál Judit egyetemi tanár (Babes-Bolyai Tudományegyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) a konferencia nyitófogadásán.
Fotó: Fülemile Ágnes

A néprajzkutatók előadásukban azt mutatták be, hogy a népzene és néptáncmozgalom hogyan bontakozott ki Magyarországon, és – mint a hatalom (párt és KISZ) szervezte közösségi ünnepek és kultúragyakorlási alkalmaktól eltérő jelenség – miként függött össze más alternatív kulturális mozgalmakkal (rock zenével, sporttal, költészettel stb.) a szocializmus kései évtizedeiben.


A Bölcsészettudományi Kutatóközpont részéről részt vett a konferencián Koloh Gábor, a BTK Történettudományi Intézet kutatója is, aki Clergy Mobility in Central Hungary in the Interwar Period címmel a Changing Patterns in Upper Social Strata Families in Central Europe (19th to Mid-20th Centuries) panelban tartotta meg előadását a két világháború között a Dunamelléki Református Egyházkerületben szolgáló református lelkészekről.

Mint elhangzott, a 18. század végétől fokozatosan megváltozott az egyházak normatív szerepe. Ezt bizonyítja, hogy a Habsburg Birodalomban a felvilágosult abszolutizmus rendelkezései megfosztották az egyházi bíráskodást a testi fenyítés alkalmazásának jogkörétől. A közösség lelki életének felügyelete és a közösség rendjének fenntartása azonban továbbra is a helyi egyház feladata maradt.

gothenburg2Koloh Gábor előadása

Az előadás három fő hipotézise közül az első a református lelkészi pályának a 19. század végétől megfigyelhető presztízsvesztésének kimutatása volt. A második hipotézis arra vonatkozott, hogy bár a pálya presztízse csökkent, a két világháború közötti időszakra a lelkészek száma egy ideig újra növekedett. A harmadik szerint pedig a két világháború idején szocializálódott lelkészek két csoportra váltak: egyrészt a lelkészi-tanítói családban szocializálódottakéra, másrészt pedig a nem értelmiségi hátterűekre. A származási különbség tehát a szakma azonossága ellenére is komolyan hatott a társadalmi mobilitásra.

A konferencia programja itt elérhető.