Megjelent a Történelmi Szemle 2022. évi negyedik száma. A BTK Történettudományi Intézet folyóiratának legújabb kiadásában olvashatunk többek között a magyarországi hitelviszonyokról a kései rendiség idején, valamint a kárpátaljai magyarság 1944 utáni újraszerveződéséről is. A tartalomjegyzék itt elérhető.

A Történelmi Szemle 2022. évi 4. szám első részének tanulmányai a magyarországi hitelviszonyokat járják körbe a kései rendiség idején. Szijártó M. István bevezetőjét követően Danyi Pál a konvenciós pénzrendszer bevezetéséről és annak jelentőségéről közölt tanulmányt, Kovács Krisztián a Rádayak levelestárának zálogszerződéseit vizsgálta, míg Kurucz György Tolna, Baranya, Zala és Vas vármegyék hitelforgalmát és betáblázásait tárta fel. Hites Sándor a Hitel fikciós példázataira hoz két elbeszélést az 1830-as évekből, Szilágyi Adrienn ugyanakkor a Károlyi család közös kasszájának 19. századi kimutatásait elemzi.

tsz borito 2022 4

A szám második részében Ribi András a nádori közgyűléseken közreműködő hiteleshelyek kérdését járja körül, Ordasi Ágnes pedig a „másik” Batthyány Lajos személyén keresztül a fiumei kormányzóság válságos időszakába enged betekintést. Váradi Natália a kárpátaljai magyarság 1944 utáni újraszerveződésének folyamatát mutatja be az 1972-es beadvány segítségével. Végül Horváth Gergely Krisztián vitaindító írását olvashatják a jelenkortörténetről a vidéktörténet szemszögéből.   

A tartalomjegyzék itt elérhető.

Vásárlási és rendelési információk

Korábbi számok