Mikor és meddig szükséges beleavatkozni a várandósság és a szülés folyamatába? Milyen jogai, lehetőségei vannak a várandós és szülő nőnek az egészségügyben? Hogyan képviselhetik magukat a párok eredményesen, hogyan ne váljanak kiszolgáltatottá? Hogyan készülhet fel és segítheti az egészségügy az abortuszon, vetélésen átesett nőket?

A várandósság és szülés túlzott medikalizációja mind az egészségügyi szakemberek, mind a gyermeket tervező párok számára számtalan jelentős etikai kérdést vet fel. A szülés családi eseményből orvosi, azon túl is társadalmi és politikai kérdéssé vált.

honlap sablon 3

A Glossza 42. adásában az életkezdet körül kialakult társadalmi tabuk ledöntésére vállalkozik Varga Katalin pszichológussal, aki az ELTE PPK Pszichológiai Intézet professzora, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékének vezetője, és a perinatális szaktanácsadó képzés alapítója, valamint Tari Gergely bioetikussal, aki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézetének oktatója, az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport munkatársa.

Az adás szerkesztői: Szabados Bettina, a HUN-REN BTK Filozófiai Intézet tudományos munkatársa és Szilágyi Zsolt, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

A Glossza negyvenkettedik adása meghallgatható a Spotify-on, illetve megtekinthető a Youtube-on.

További információ a Glossza Instagram és Facebook oldalán.