Megjelent A 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum tíz éve című kötet, amelyet Dalos Anna archívumvezető, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének tudományos tanácsadója szerkesztett.


dalosanna

A BTK Zenetudományi Intézetének 20–21. Századi Magyar Zenei Archívuma 2012 júliusában alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-pályázatának támogatásával. Az azóta eltelt tíz évben 20. századi magyar zeneszerzők, előadóművészek, zenetudósok és intézmények dokumentumaiból egy, a maga nemében egyedülálló óriásarchívum jött létre.

Az Archívum nem csupán a kulturális örökség megőrzését, digitalizálását és kutathatóvá tételét biztosítja, de – az ott dolgozó tudományos munkatársak intenzív kutatásainak és sok-sok, magyar, angol és német nyelvű publikációjának, valamint számos, az Archívum által rendezett konferenciának, kiállításnak, hangversenynek és kerekasztalbeszélgetésnek köszönhetően – jelentős mértékben ösztönzi is a 20. századi magyar zenei kutatásokat.

A 120 oldalas jubileumi kiadvány elsődleges célja, hogy betekintést nyújtson a 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumban folyó munkákba. Egyszerre szól a 20. századi magyar zene iránt érdeklődő tudósokhoz, a tágabb értelemben vett kutatói közösséghez és a nagyközönséghez.

Vásárlási, rendelési információk