2023. november 22. és 24. között került sor az inkvizíció történetéről ötévente megrendezett vatikáni konferenciák legutóbbi alkalmára Rómában, amelyen első magyar történészként előadást tartott Molnár Antal, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet igazgatója, tudományos tanácsadója.

A Római Inkvizíció. Új kutatások, új perspektívák című tanácskozás a Történettudományok Pápai Bizottsága, a Hittani Dikasztérium, az Újkori és Legújabbkori Olasz Történeti Intézet, valamint a Hang- és Audiovizuális Javak Központi Intézete szervezésében valósult meg. A teljes program itt olvasható.

molnarantal nov22Fotó: Luigi Sammarco

A rendezvényen nyolc országból mintegy harminc előadó szerepelt, köztük az itáliai inkvizíciókutatások nesztora, a konferencia szervezője Agostino Borromeo. A nyitóünnepségen részt vett és a konferenciát köszöntötte Victor Manuel Fernández, a Hittani Dikasztérium bíboros prefektusa.

Molnár Antal november 23-án tartotta meg előadását Il Sant’Uffizio nell’Europa centrale e nei Balcani durante il XVII secolo [A Szent Hivatal Közép-Európában és a Balkánon a 17. században] címmel, amelyben a Szent Hivatalnak leginkább a Magyar Királysággal, illetve az északi és keleti balkáni területekkel való kapcsolatát vizsgálta. Az előadásban a felhozott példáknak és tendenciáknak az európai konfesszionalizációs folyamatok vizsgálata szempontjából több tanulságát is levonta, amelyek közül legfontosabb az, hogy „a Szent Hivatal a korlátozott hatósugár és cselekvőképesség ellenére a kora újkori európai katolicizmus formálásában – elsősorban a doktrinális kontroll területén – nem elhanyagolható szerepet játszott, így levéltárának a nemzeti egyházak történetével összefüggő intenzívebb kutatása mindenképpen érdekes eredményeket hozhat az egyetemes egyháztörténet számára is.”

A tanácskozásról 2023. november 25-én a Vatikáni Rádióban Vértesaljai László SJ beszélgetett Molnár Antallal, aki beszámolt az inkvizíció értékelésével kapcsolatos újabb eredményekről. Az interjú során hangsúlyozta a konferencia jelentőségét, amelyet azóta rendeznek meg ötévente, hogy Szent II. János Pál pápa 1998-ban megnyitotta az egykori Inkvizíció, a Sant’Uffizio, Szent Hivatal, mai nevén Hittani Dikasztérium levéltárát, így az elérhetővé vált a tudományos kutatás számára. Kitért arra is, hogy mi volt az inkvizíció feladata, illetve hogy mennyire igaz az utókorban az intézményről kialakult kép, kiemelve annak fontosságát, hogy mindig a korba visszahelyezve vizsgáljuk ezeket a jelenségeket. Az adás itt elérhető.

A konferenciáról a Vatikáni Rádió olasz nyelvű tudósítása itt hallgatható meg.

A Hittani Dikasztérium bíboros-prefektusának üdvözlete olasz nyelven itt olvasható.