Alapításának 65. évfordulója alkalmából 2023. november 27-én, hétfőn előadónapot szervezett a HUN-REN BTK Régészeti Intézet, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

A rendezvényt Balogh Balázs főigazgató mellett Kulcsár Gabriella igazgató köszöntőbeszéde nyitotta meg, aki elmondta, hogy Régészeti Intézet elmúlt korszakainak általános jellemzője a közös munkák és a szakmai viták révén a különböző régészeti nézőpontok közelítése, valamint jelentős közfeladatok vállalása mellett olyan összegző elemzések megalkotása, melyek meghatározó szerepet játszottak a 20. század második felének hazai, esetenként összeurópai régészettudományában.  

Hozzátette, hogy az intézet jelenleg 3 osztályon belül 5 fő kutatási témát és 15 altémát művel. Az intézet kutatási súlypontjai a Kárpát-medence elmúlt nyolcezer év történetének vizsgálata során (1) a régióban a Kr. e. 6. évezredben elinduló neolitizációs folyamat, (2) az újabb döntő változást hozó Kr. e. 4–2. évezred, azaz a késő rézkor és a bronzkor időszaka, majd (3) a modern Európa kulturális–etnikai képének kialakulásában meghatározó jellegű késő antik és kora középkori időszak, valamint (4) a Magyar Királyság középkori és kora újkori emlékanyagának feltárása és közzététele, tekintettel a határon túli területek kutatására is. Ezeken belül folyamatosan bővül egy-egy régió, nemzetközi jelentőségű lelőhely széles módszertani alapú feldolgozása archeometriai, biorégészeti vizsgálatok alkalmazásával, környezetrégészeti, településhálózati és régészeti topográfiai módszerek bevonásával. A komplex hátterű kutatások mellett hosszú távú stratégiai cél a kutatási adatok nyilvántartásának adatbázis alapú fejlesztése és elemzése, valamint a modern topográfiai módszertan bővítése új technológiák adaptálásával és régészeti-örökségvédelmi irányú fejlesztésével.

Kulcsár Gabriella kiemelte, hogy a Régészeti Intézet 2022. évi egyik legfontosabb eredményét az a formálódó új módszertani keretrendszer jelentette, melynek célja az intézet közel 65 éves kutatási tevékenysége során felhalmozódott nagyméretű, komplex kutatási adatállomány strukturált tárolása, értelmezése és közzététele. Az elmúlt évezredekről tanúskodó adatállomány integrációja megteremtheti annak lehetőségét, hogy magasabb szintű összegzések születhessenek, a Kárpát-medence változásait hosszú időtávon át követhessük és tágabb, eurázsiai összefüggéseiben értékelhessük azokat.

Az előadónap előadásainak, programjának összeállításakor az intézet kutatóinak az volt a törekvése, hogy bemutassák a múltban gyökerező előzményeket, azok jelen folytatását és a jövőben rejlő perspektívát és így minden generáció megszólalhasson a szenioroktól a fiatal kutatókig.

Az előadások összefoglalói itt olvashatók. A napot egy könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés zárta az intézet egyik legfontosabb kutatásáról, a Zalavár-projektről.  

Kulcsár Gabriella igazgató beszéde a Régészeti Intézet oldalán olvasható.

Az előadónapon készült további képek megtekinthetők a Régészeti Intézet Facebook-oldalán.