Megjelent a Piroska és a Pantokratór. Dinasztikus emlékezet, gyógyítás és örök élet a Komnénos-kori Bizáncban című kötet a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések sorozatban.

Ha egy könyvre érvényes a „habent sua fata libelli”, azaz a „minden könyvnek megvan a maga sorsa” mondás, akkor erre a kötetre kiváltképpen az. Ehhez először Sághy Marianne (1961–2018) személyét kell felidézni, a középkori Magyarország és Európa történetében egyaránt jártas, számos területen fon­tos új eredményeket hozó kutatásokat végző történészét, aki őszinte érdeklő­déssel fordult a szentek története és kul­tusza felé. Ahogy azt ebben a kötetben maga is leírja, először 2014-ben járt Isztambulban, és akkor látta első alka­lommal a Hagia Sophia-bazilika galé­riáján Árpád-házi Piroska-Eiréné bi­zánci császárné mozaikképét. Piroska (1088–1134) Szent László leánya volt, aki 1105–1106 körül került Bizáncba, amikor feleségül ment I. Alexios Kom­nénos fiához, a későbbi II. Ióannés csá­szárhoz, halála után pedig Bizáncban szentként tisztelték.

piroska b1

A személyes élményből hamarosan ku­tatási program lett, és Marianne a rá jellemző lendülettel és lelkesedéssel 2015. június 3-án nemzetközi konferenciát szervezett a budapesti Közép-európai Egyetemen Piroskáról és az általa ala­pított Pantokrátor-monostor és kórház épületegyüttesről. Szívügye volt a kon­ferencia előadásainak angol és magyar nyelven való megjelentetése, ezért a ha­lála előtt megkérte kollégáit, barátait és egykori tanítványait, hogy segítsék a két kötet publikálását. A most megjelenő magyar nyelvű könyv a 2019. évi angol nyelvű változatnak nem egysze­rű fordítása csupán, hiszen ebben szere­pel egy korábban nem publikált tanul­mány is. Sághy Marianne szándéka az volt, hogy Langó Péter írását is közölje a magyar nyelvű kötetben, ennek megva­lósítása azonban már e kiadvány össze­állítóira maradt, akik Sághy Marianne emlékének ajánlják ezt a könyvet.

A könyv címnegyede itt, tartalomjegyzéke itt, előszava pedig itt olvasható.

A kötet ára: 3490 Ft. Megvásárolható és megrendelhető itt.